Dance Quiz – The Australian Ballet

Print This Post Print This Post
Dance Quiz – The Australian Ballet

In honour of The Australian Ballet’s 50th anniversary in 2012, test your knowledge about our country’s premier ballet company.

By Rain Francis

Who was the founding Artistic Director of The Australian Ballet?

a) Irina Baronova

b) Erik Bruhn

c) Dame Peggy van Praagh

d) Anne Woolliams

Who is the current Artistic Director?

a) David McAllister

b) Garry Stewart

c) Maina Gielgud

d) Danilo Radojevic

Which of the following is not being performed by the company this year?

a) Romeo and Juliet

b) The Merry Widow

c) Checkmate

d) Petrouchka

Who created The Silver Rose for The Australian Ballet in 2010?

a) Graeme Murphy

b) Phillip Adams

c) Tim Harbour

d) Christopher Wheeldon

Which Principal Artist is not a graduate of the Australian Ballet School?

a) Lucinda Dunn

b) Lana Jones

c) Robert Curran

d) Andrew Killian

Last year the Telstra Ballet Dancer Award was won by two dancers in a tie – an historic first. Who were these two dancers?

a) Brett Chynoweth and Amy Harris

b) Rudy Hawkes and Robyn Hendricks

c) Laura Tong and Andrew Wright

d) Ty King-Wall and Dana Stephensen

Which dancer was promoted to Principal Artist this year?

a) Rachel Rawlins

b) Amber Scott

c) Lana Jones

d) Madeleine Eastoe

The Australian Ballet was formed after the disbanding of which company?

a) Sydney Dance Company

b) The Melbourne Ballet

c) The van Praagh Ballet Company

d) The Borovansky Ballet

What was the first season performed by The Australian Ballet?

a) Swan Lake

b) The Nutcracker

c) The Sleeping Beauty

d) Giselle

Sir Robert Helpmann, with Rudolph Nureyev, directed which 1973 film?

a) Cinderella

b) The Red Shoes

c) Don Quixote

d) Mao’s Last Dancer

 

Answers:
1 – c, 2 – a, 3 – d, 4 – a, 5 – a, 6 – d, 7 – b, 8 – d, 9 – a, 10 – c

Top photo: Australian Ballet dancer Robyn Hendricks. Photo by Georges Antoni

2 Responses to “Dance Quiz – The Australian Ballet”

  1. Ballet Dancing Nut says:

    Love these quizes! I always get most, if not all, the answers right. They are helpful for my students too. I print them out and take them to the studio.

  2. Zoe Walton says:

    Congratulations Australian Ballet.

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply

*